En kattunges utveckling
KONTAKT  I   OM OSS   I   KATTUNGENS MAT  I   FÖRSÄKRING    I   VID FLYTT    I    VÅRA  FÖRVÄNTNINGAR  
BIRMASTANDARDEN I   EN KATTUNGES UTVECKLING 

Alla birmakattungar föds helt vita, och maskfärgen utvecklas långsamt fram till katten är två-tre år. Maskfärgen är alltså de färgade områdena på en birma, som öron, svans, huvudet samt benen. De brunmaskade kattungarna börjar relativt snabbt att visa färg medan t ex en lilamaskad kattunge kan vara mycket svår att se färgutvecklingen på.
Har man tur syns det hyfsat då kattungen flyttar, men det kan lika väl vara så att det dröjer uppemot ett halvår till ett år innan utmaskningen är tydlig.


Här nedan skall vi försöka visa hur en brunmaskad kattunge utvecklas från födelsen och framåt. Jag har plockat bilder från olika kullar här i huset, och sista bilden visar en vuxen hane.

Nyfödda brunmaskade birmabebisar, någon dag gamla. Än så länge helt kritvita men man kan efter ett par dagar se om de blir bruna, då de snabbast av de olika färgvarianterna får färg på öronen.
En brunmaskad birmakattungeen vecka gammal. Ögonen är fortfarande stängda. Öron och nosspegel har fått färg.
Här syns tre st birmabarn när de är två veckor gamla. De två bakre är blåmaskade och kattungen längst fram är brunmaskad. Man ser redan tydligt hans markeringar på ena baktassen. De blåmaskade har en gråare/kallare ton på öronen och nosspegeln är mörkt/kallt gråsvart. På de bruna är nosspegeln mörkt/varmt brunsvart
   
En fyra veckors kattunge som redan har mycket färg; öronen är nästan brunsvarta och sockorna syns nu mycket tydligt. Den här kattungen är bra utmaskad, det finns många som är mycket ljusare vid den här åldern.
Den här kattungen är också mörk på kroppen, men vid ung fyra mån är han lika gräddvit på kroppen som syskonen.
   
Vid sex veckor är birmabarnen som små gräddbakelser, helt enkelt bara ljuvliga!
Sju veckor och fortfarande gräddbakelse.
Vid tolv veckor är det väldigt mycket tonårsgänglighet över birmabarnen. Kroppen är lång, öronen stora och nosen växer också (tycker man). Dessutom brukar ögonfärgen bara "försvinna" vid ung 9-10 veckors ålder och bli riktigt blaskig (i värsta fall). Så vid flyttdax är birma-kattungen som minst till sin fördel...men en otroligt trevlig och social liten varelse.
Redan ett par månader senare är allt i fas igen...
...och så här kan en brunmaskad kattunge se ut vid 6 månaders ålder


Foto: Lisa-marie Chandler
...och vid sju månader så här...
...eller så här.
Dessa två brunmaskade 7-månaders katter är mor (bilden övanför) och son (bilden bredvid). Här syns också tydligt skillnad i maskfärgen vid ung samma ålder mellan två katter.


Foto: Siri Steen
Här är en ung hona, ett år gammal, med en mycket bra utmaskning och en fantastisk ögonfärg (det är inte trixat med färgen, hon har faktiskt sådan ögonfärg).


Foto:Madde Jonsson

En vuxen hane, drygt 2,5 år på bilden.

Här kan man se att den unga honan på bilden ovanför är djupare utmaskad än den äldre hanen (fastän katterna är halvsyskon).

Kanske kommer färgen att djupna ytterligare, men han är snart tre år och är nog tämligen färdig i sin utmaskning


Foto: Lisa-Marie Chandler