NZ*Appleblossom Lute

Titel: Inte utställd
Född: 7 dec 2002
Kön: Hona
Far: Adorabella Haldor, SBI b
Mor: CH Preference Saphire Mink, SBI n
Färg: Chokladmaskad (SBI b)
Uppfödare: Zena Pigden,
New Zealand
Testad HCM/RCM negativ 101004
Stamtavla

Till nästa katt


Nu är hon här, vår nya zeländska chokladpralin! Ja, hon har faktiskt varit här flera år nu, hon kom i början av juni 2005 och bodde hos Ulrika i Värnamo (Umber Pearls uppfödning) tills vintern 2008-2009 då hon flyttade till Borlänge.

Första gången Kiwi kom på tal var för många år år sedan, då Zena frågade mig om vi villa ta över henne, hon skulle sluta med birmauppfödning och enbart ägna sig åt sina Maine Coonisar. Men just då kändes det inte så aktuellt, och ärligt talat blev jag lite tveksam då jag såg bilder på henne.
Sedan åkte Kerstin och jag till Nya Zealand i juni 2004, då vi också träffade Zena samt hennes katter. Kiwi gjorde ett helt annat intryck "live", och det kändes lite dumt att ha sagt nej tack. Men ibland gör man saker som man ångrar ...

Vi åkte hem, hösten kom och Kiwi hade hemma i Dunedin parats och fått en kull med fem ungar. Dessutom hade Zena också ett par Maine Coon-kullar, och nu bestämde hon sig definitivt; birmauppfödningen skulle läggas på hyllan. Så nu kom ett mail med en förnyad förfrågan; ville vi ta över Kiwi?? Och nu sade vi ja tack!

Sedan började "cirkusen"...Detta var i slutet av nov 2004, och det första som kollade upp var införselreglerna. Kiwi kom från "tredje land", var äldre än 3 månader och alltså krävdes det rabiesvaccinering. Zena protesterade, Nya Zealand var garanterat rabiesfritt, och vi kunde få ett intyg från MAF (Ministry of Agriculture and Forestry) på detta. Men inte hjälpte det...rabiesvaccinering och antikroppstiter krävdes enl nya EU-regler (fr juli 2004). Däremot kunde vi troligen få dispens att antikroppstesta efter 30 dagar, då nu Nya Zealand faktiskt var rabiesfritt!! Så vi sökte dispens, och beviljades detta.

Under tiden hade Zenas veterinär beställt hem rabiesvaccin, första sändningen "försvann" i postgången, sedan blev det jul och sommarsemester på Nya Zealand. Så inte förrän 28 januari 2005 chippades och vaccinerades hon. Veterinären tyckte sedan att hon absolut skulle vaccineras två ggr före testning, så tiden gick...
Sista dagarna i mars togs blodprovet och skickades till ett lab i Australien
för testning. I och med att Nya Zealand är rabiesfritt så behandlades detta prov som ett verkligt smittfarligt "riskprov", och det kostade därefter!
Analyssvaret kom, allt OK!! Nu kunde vi börja planera för hennes ankomst till Sverige. Zena fixade allt, och meddelade sedan ankomsttiden via mail. Kiwi var inbokad på Air Emirates, från Christchurch via Dubai till Göteborg. Vi kontaktar nu Landvetter och SAS Cargo så att allt skall vara klart på vår sida också. SAS Cargo får skrämselhicka då vi berättar att Kiwi flyger med Air Emirates och berättar att inget flygbolag har så mycket förseningar som detta, och det handlar ibland om många timmar. Då får vi skrämselhicka!!!!
Dessutom är det ett fraktflyg, inget passagerarflyg, och blir det fel på planet så lastas inte frakt om utan får helt enkelt vänta tills ev fel är avhjälpta. Inte gjorde det oss lugnare precis....

Till slut är hon på väg, hon åker en måndag kväll från Christchurch (motsvarande tidig måndag morgon svensk tid) och anländer till Landvetter tisdag kväll. Allt har gått bara bra, hon är så kelsjuk då hon kommer ur boxen. Och vi mailar Zena att nu har hon kommit.

Efter en vecka kommer originalstamtavlan från Nya Zealand och glad i hågen skickar Ulrika in alla papper till SVERAK för registrering, stamtavlan samt alla transporthandlingar. Tillsammans med alla dokument går ett litet förklarande följebrev, på alla transporthandlingar står nämligen kissens smeknamn Kiwi, på stamtavlan hennes officiella namn Appleblossom Lute, och vi försäkrar att det är samma kisse och hoppas att de tror oss. Jodå, det var inga problem, IDnummer stämde, men det var ett annat problem; originalstamtavlan var inte fullständig så tyvärr kunde inte SVERAK skriva ut någon stamtavla! Så i det ögonblicket hade vi alltså för en massa pengar importerat en huskatt!!


Dags att maila Zena och skrika HJÄLP!!!!! Hur får vi en korrekt stamtavla??Mailet vidarbefordrades till stambokföraren på Sydön, och med vändande mail hade vi fått korrekta uppgifter. Hur det kunde bli så? Jo, Kiwi har experimentavel i sin stamtavla, och på Nya Zealand flyttas de snabbare över till "full stamtavla", efter bara ett par generationer. Experimentavelsstamböckerna ligger i en egen databas, de andra stamböckerna i en annan databas och det hade missats lite katter då Kiwis farfar och farmor "bytte" databas.

Kiwi har nu fått några kullar hos oss, och vi väntar nu på att hon skall löpa så att hon skall få sin sista kull.